Contact Relatii Publice: media@evryo.ro
Actiunile de prevenire si combatere a fenomenului sunt necesare pentru asigurarea echilibrului intre prestatia serviciului de distributie a energiei electrice si valoarea acestuia. La actiuni participa de regula, in medie un numar de 13 echipe de specialisti mandatati de catre operatorul de distributie a energiei electrice si sunt sprijiniti de echipaje ale institutiilor publice abilitate sa ia masuri legale in astfel de cazuri de sustragere frauduloasa.
In cele 7 judete in care opereza CEZ Distributie au fost verificate 449 cazuri in care au existat suspiciuni de consum ilicit de energie electrica, impartite dupa cum urmeaza:
? Arges - 105 cazuri in care au existat suspiciuni de consum ilicit de energie electrica, din care 40 cazuri in care au existat suspiciuni de racordare ilegala la reteaua de distributie a energiei electrice si 65 cazuri in care au existat suspiciuni de ocolire a sistemului de masurare a energiei electrice, iar prejudiciul total adus operatorului de distributie a energiei electrice a reprezentat contravaloarea a 1157462 kWh.
? Dolj - 181 cazuri in care au existat suspiciuni de consum ilicit de energie electrica, din care 64 cazuri in care au existat suspiciuni de racordare ilegala la reteaua de distributie a energiei electrice si 117 cazuri in care au existat suspiciuni de ocolire a sistemului de masurare a energiei electrice, iar prejudiciul total adus operatorului de distributie a energiei electrice a reprezentat contravaloarea a 1897382 kWh.
? Gorj - 18 cazuri in care au existat suspiciuni de consum ilicit de energie electrica, din care 13 cazuri in care au existat suspiciuni de racordare ilegala la reteaua de distributie a energiei electrice si 5 cazuri in care au existat suspiciuni de ocolire a sistemului de masurare a energiei electrice, iar prejudiciul total adus operatorului de distributie a energiei electrice a reprezentat contravaloarea a 63410 kWh.
? Mehedinti - 15 cazuri in care au existat suspiciuni de consum ilicit de energie electrica, din care 6 cazuri in care au existat suspiciuni de racordare ilegala la reteaua de distributie a energiei electrice si 9 cazuri in care au existat suspiciuni de ocolire a sistemului de masurare a energiei electrice, iar prejudiciul total adus operatorului de distributie a energiei electrice a reprezentat contravaloarea a 364595 kWh.
? Olt - 65. cazuri in care au existat suspiciuni de consum ilicit de energie electrica, din care 22 cazuri in care au existat suspiciuni de racordare ilegala la reteaua de distributie a energiei electrice si 43 cazuri in care au existat suspiciuni de ocolire a sistemului de masurare a energiei electrice, iar prejudiciul total adus operatorului de distributie a energiei electrice a reprezentat contravaloarea a 832055 kWh.
? Teleorman - 45 cazuri in care au existat suspiciuni de consum ilicit de energie electrica, din care 16 cazuri in care au existat suspiciuni de racordare ilegala la reteaua de distributie a energiei electrice si 29 cazuri in care au existat suspiciuni de ocolire a sistemului de masurare a energiei electrice, iar prejudiciul total adus operatorului de distributie a energiei electrice a reprezentat contravaloarea a 528313 kWh.
? Valcea - 20 cazuri in care au existat suspiciuni de consum ilicit de energie electrica, din care 3 cazuri in care au existat suspiciuni de racordare ilegala la reteaua de distributie a energiei electrice si 17 cazuri in care au existat suspiciuni de ocolire a sistemului de masurare a energiei electrice, iar prejudiciul total adus operatorului de distributie a energiei electrice a reprezentat contravaloarea a 377887 kWh.
Subliniem faptul ca sustragerea energiei electrice din reteaua de joasa tensiune reprezinta un risc atat pentru cei care se racordeaza in mod ilegal, cat si pentru consumatorii din vecinatate. Interventiile neautorizate si utilizarea unor instalatii improvizate pot genera oricand accidente grave sau incendii, ducand la pierderi de vieti omenesti si daune materiale semnificative.
De asemenea, consumul fraudulos de energie influenteaza calitatea serviciilor, determina variatii de tensiune si intreruperi ale alimentarii cu energie electrica, provocand astfel disconfort mai ales pentru consumatorii care consuma energie electrica avand contracte de furnizare a energiei electrice incheiate si respectand prevederile legale in vigoare.
Mentionam ca in baza articolului 85 din Legea nr. 123/2012 "Legea energiei electrice", consumul fraudulos constituie infractiune, astfel incat departamentul specializat din cadrul CEZ Romania colaboreaza si cu organele de specialitate ale Politiei pe linia prevenirii si combaterii caracterului infractional al faptelor.
Le reamintim consumatorilor ca este in interesul si beneficiul lor sa sesizeze suspiciunile de consum fraudulos de energie, apeland Info Linia CEZ la numarul unic 0251 929, pentru ca aceste situatii sa poata fi stopate. Toate sesizarile primite din partea clientilor, precum si identitatea acestora sunt confidentiale pe tot parcursul actiunilor departamentului specializat.
Departamentul PR
CEZ Romania