Contact Relatii Publice: media@evryo.ro
Necesitatea retehnologizarii microhidrocentralelor a venit ca urmare a gradului accentuat de uzura fizica si morala a echipamentelor initiale si a riscului de impact negativ asupra mediului pe care acestea il prezentau. Proiectul de retehnologizare a fost realizat in baza unui contract la cheie cu o companie ceha de profil, cu experienta semnificativa in domeniu, si s-a incheiat conform graficului de proiect - la finalul lunii noiembrie 2013. Retehnologizarea a vizat 8 sectoare majore: CHE Grebla, CHE Crainicel I, CHE Crainicel II, CHE Breazova, Canale de aductiune, Statia de Pompe Timis Trei Ape, Statia electrica 6/35/110 kV Grebla si LEA 35 kV din amenajare, ultima fiind Racordarea la reteaua electrica de distributie de 110kV.
Executia efectiva a lucrarilor a inceput in luna iulie 2012, in baza Autorizatiilor de Construire obtinute, cu dezasamblarea vechilor utilaje. Precizam ca pe tot parcursul proiectului de retehnologizare, productia de energie hidro a fost stopata. In paralel cu retehnologizarea sistemului hidroenergetic, echipa TMK Hydroenergy Power a derulat lucrari de mentenanta si modernizare ale sistemului, confruntandu-se cu reale provocari ca urmare a conditiilor meteorologice nefavorabile si a gradului ridicat de uzura tehnica si morala a echipamentelor existente.
Dintre etapele principale ale acestui proiect de anvergura din punct de vedere al valorii investitiei, al duratei si al extinderii de implementare, amintim:
Noile echipamente montate in cele 4 microhidrocentrale (Grebla, Crainicel I, Crainicel II si Breazova) indeplinesc criterii inalte de performanta si includ turbine, generatoare, module GIS si transformatoare, celulele electrice si dulapuri de automatizare, echipamente automate de curatare a apei, fiind produse de companii cu experienta in domeniu din Germania, Italia si Norvergia.
De asemenea, antreprenorul general al lucrarii a colaborat pe tot parcursul proiectului cu firme romanesti, sprijinind dezvoltarea mediului economic autohton. Totodata, unul dintre avantajele majore pentru comunitate aduse de retehnologizare este realizarea racordarii directe la Sistemul Energetic National a satelor Brebu Nou si Garana, precum si alimentarea de rezerva pentru zona Valiug - Muntele Semenic.
In perioada septembrie - decembrie 2013 au fost derulate teste asupra noilor instalatii, rezultatele acestora relevand atingerea parametrilor proiectati.
In urma punerii in functiune a noilor echipamente, ne asteptam la un randament crescut al productiei de energie hidro (cu aproximativ 20%), dar si la un nivel imbunatatit de protectie a mediului.
Productia de energie hidro din luna noiembrie din timpul testelor a atins o valoare neta de 1,4 GWh.
Inca din 2011 de la venirea in judetul Caras Severin, Grupul CEZ in Romania s-a implicat in viata comunitatii locale prin proiecte de sponsorizare si parteneriate cu cele mai importante institutii publice sau in proiecte cu beneficii directe asupra judetului. Valoarea totala a acestor investitii in comunitatea locala ajunge la peste 180.000 de euro, din care peste 70.000 doar in 2013. Dintre cele mai importante proiecte in care Grupul CEZ a fost partener, amintim: modernizarea unor sectii din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Resita, Festivalul International de Poezie "Portile Poeziei" Editiile I - III, Festivalul de Jazz de la Garana, Gradinita cu Program Prelungit nr. 8 din Resita, Clasa Step by Step din cadrul Colegiului National Traian Lalescu din Resita, echipa locala de fotbal Semenicul Valiug din comuna Valiug, modernizarea salii cinematografului din Resita, proiectele educationale implementate de ISU in parteneriat cu Ministerul Educatiei si institutii de profil si Concursul National de Dans Sportiv - Cupa Mystic.
Departamentul Relatii Publice
CEZ Romania